Denníèek WA

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Etika vs náboženstvo

Opäť sa dosť rozebrá táto téma. Priznám sa, mňa neteší aktuálny stav. I ja mám pocit, že etika je v porovnaní s náboženstvom v nevýhode.

Čo ma však rmúti ešte viac je, že za náboženstvo je u nás považované iba kresťanská viera. Dobre si spomínam, aký poprask spôsobila snaha vyučovať jógu na základných školách. Išlo pritom iba o fyzické aspekty, ale naši čiernoodenci sa zdesili, že by sa už malé deti mali dozvedieť niečo viac, že by nebodaj začali o tom celom premýšľať, prečo to funguje, že by prišli o svoje ovečky, ktoré zrejme iba oni môžu spasiť.

Táto náboženská xenofóbia v slovenskom podaní ma desí. Prečo sa nevyučuje i budhizmus, islám, hinduismus, ...? Kde zostala sloboda vierovyznania? U nás zrejme nie sú si všetky náboženstvá rovné. Lobbing kresťanských demokratov je asi dostatočne silný, aby vyhubil akékoľvek náznaky skutočnej slobody už v začiatkoch. Časy komunistického ateismu sa obracajú na druhú stranu...


zamyslenie | stály odkaz

Komentáre

  1. Konkordat, vies?
    Tak nam treba ked sme ho podpisali. Len tak mimochodom Poliai ho nepodpisali dodnes a ani Cesi.

    Teraz sa budu deti POVINNE ucit nabozenstvo (v katolickej verzii). Inak ja slovo nabozenstvo nemam rad lebo to je z grectiny a znamena "strach z Boha".

    Co ked sa Boha (rozumej stvoritela vesmiru ako takeho bez ohladu na pridruzene synonyma vseijakych nabozenskych systemov) netreba bat? :)
    publikované: 28.08.2004 20:17:58 | autor: Thalen (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. hmm
    to, ze to Cesi nepodpisali, to viem. Ale prekvapuje ma, ze ani Poliaci. Ved to je hadam najviac krestansky zalozena postkomunisticka krajina... hmmm

    To, ze je krestanske nabozenstvo de facto povinne, je rovnaky nezmysel, ako ked bolo de facto zakazane. No uvidime, snad casom zdravy rozum a tolerancia zvitazi
    publikované: 28.08.2004 20:40:32 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. .
    Ja som sa na strednej skole ucil o hinduizme, budhizme a podobnych nabozenstvach. Namiesto krestanstva. Nemozem povedat, ze by to bola nejaka extremne kvalitna vyucba, ale dalo sa.
    publikované: 30.08.2004 20:25:51 | autor: . (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. hej
    i nam v skole hovorili, ake nabozenstva su, ale to sme este nemali "nabozenstvo" (myslene krestanstvo) ako povinne volitelny predmet.
    publikované: 01.09.2004 10:46:41 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Zákaz
    Viera je subjektívna vec, čoho dôkazom je veľké množstvo rozličných vierovyznaní.

    Ústava SR zaručuje rovnaké práva každému občanovi tohto štátu (aspoň teoreticky, prakticky je to utópia).

    Keďže svet sa gloalizuje a už i v menších mestách vidieť moslimov, budhistov, či hinduistov, neviem si dosť dobre predstaviť, ako budú náboženskú výchovu vyučovať na školách o pár rokov.

    12 detí rímsky-katolici, 6 evanjelici, 2 - moslimovia, 3 - budhisti, 1 - hinduista...

    Slovenské školy nemajú ani na platy normálnych učiteľov, takže pochybujem, že by mali na plat pre 5-6 rôznych katechétov a učiteľov rozličných náboženstiev.
    publikované: 05.07.2006 13:02:51 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. vacsina vzdy prehlasuje mensinu
    Vzhladom na fakt, ze slovensko je brane ako katolicka krajina, je pochopitelne, ze si katolici dokazu vylobovat lepsie postavenie. Idealisticky by som povedal, ze prave ustava a organy statu by mali zabezpecit v co najvacsom mnozstve rovnost, zabranit diskriminacii i pozitivnej.
    publikované: 05.07.2006 14:01:18 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014