Denníèek WA

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Filmový hrdina v americkej armáde

Vždy keď si pozriem nejaký americký film z prostredia armády, nemôžem sa ubrániť dojmu, že niečo nie je vporiadku

Veľmi často všetky problémy ľudstva vyrieši jeden človek. Budiž, je úžasný a dokonalý a dokáže hory prenášať. Takýmto rozprávkam chcú všetci veriť, tak prečo im to nedať.

Viac ma zaráža iná skutočnosť. Vo väčšine prípadov hlavný hrdina, alebo jemu pomáhajúci nadriadený, ide proti rozkazom. A to ma znepokojuje.

Na jednej strane sa ma celý film snažia presvedčiť, ako sú tam všetci profíci, ako dokážu riešiť akékoľvek situácie, ale vrcholové vedenie je vždy "blbé" a preto je nutné porušiť rozkazy. Vadia mi na tom v zásade dve veci:

  1. armáda ma zlé vedenie
  2. akýkoľvek vojak sa môže rozhodnúť, že vedenie nemá pravdu a bude jednať proti rozkazom

Ak si toto človek uvedomí, tak mu behá mráz po chrbte. Obidva body sú veľmi závažné a možné dôsledky tejto závažnosti sú katastrofálne. Z toho sa dá vyvodiť, že vo vedení sa môžu rodiť veľmi chybné rozhodnutia, ktoré majú zásadný dopad. A ktorýkoľvek vojak, na akejkoľvek úrovni v hierarchii armády bez dostatočného množstva informácii môže zobrať osud svoj i ostatných (nie jen spolubojovníkov v armáde) do vlastných rúk a tak privodiť zásadné škody.

Ak by sa to niektomu zdalo ako nedôležité, tak si treba tiež uvedomiť, že filmy o hrdinoch pravdepodobne pozerajú i vojaci a môžu sa s tým identifikovať. To sa samozrejme týka bodu 2. Dúfam len, že tam existujú aspoň nejaké kontrolné mechanizmy, ktoré maju možnosť odvrátiť možné problémy.


zamyslenie | stály odkaz

Komentáre

  1. A je ina moznost pre film?
    S tymto by som sa vobec nezatazoval - ono je totiz zaujimavejsie (pre masy) sledovat film, v ktorom sa supermansky radovy vojak snazi zabranit prezidentovi znicit svet, ako keby sa prezident snazil zabranit znicit svej radovemu vojakovi...

    Som rad, ze z kontextu tvojho spotu sa krasne vymedzuje moj oblubeny (v absolutnom rebricku) film Cata, tam su proti sebe dvaja rovnocenni :-)
    publikované: 28.05.2004 08:05:19 | autor: vylevka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. vacsina filmov s armadnou tematikou je brak
    Radsej si pozriem Ciernych baronov alebo Tankovy prapor a aspon sa zabavim. Navyse si myslim, ze dosledok bodu 2 skor nastane, lebo vojenske mozgy su dostatocne masirovane.
    A nakoniec dalsia ukazka realistickeho zobrazenia bez nejakych super soldiers - Back Hawk Down, sice tam bol jeden kapitan, ci aku to mal hodnost, co sa prechadzal v palbe ako na vylete, ale inak kopec tvrdej bojovej reality.
    publikované: 28.05.2004 08:44:40 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Idividualizmus a la USA
    Ja ta chapem WA. Ono to tak vyzera, ze američania sú tupci. Kdesi som počul jedno trefne prirovnanie. Vieš aký je rozdiel medzi Američanom a Rusom? Američan je Rus s kupeľňou :)
    publikované: 28.05.2004 09:53:22 | autor: Thalen (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014