Denníèek WA

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

BigBrother vs Vyvolení

Konkurenčný boj medzi BB a VV ide na plné obrátky. Je zaujímavé podieľať sa na príprave portálu a sledovať mediálne prestrelky okolo...

Celé leto sme sa pripravovali na spustenie stránok Veľkého brata. Podarilo sa nám dohodnúť spoluprácu s najnavštevovanejším portálom v ČR a podľa plánu spustiť stránky a tiež on-line kamery z domu BB.

Hneď prvý večer (v nedeľu 28.8) keď sa na obrazovké prvý-krát zobrazilo URL stránok www.seznam.cz/bigbrother sa okamžite na stránky nahrnuli desiatky tisíc záujemcov. Počítali sme s väčším náporom, ale i tak naše servery dostali ránu. Asi po 20 minutach od zverejnenia sme odtajnili link na 5 kamier, ktoré 24 hodín sledujú dianie v dome. Každý si mohol otestovať a nazrieť do domu ešte 3 dni pred tým, keď si na vlastnej koži skúšali prežiť jeden deň pod dozorom kamier novinári. Prvý večer (teda asi za 2 hodiny) sme mali návštevnosť 80.000 ľudí. Dalo sa čakať, že ďalší deň bude ešte viac.

Od rána sme postupne ladili servery, aby sme nápor, ktorý nás čakal, zvládali. V pondelok nás navštívilo 200.000 ľudí a tak sme prekonali rekord z čias SuperStar. V priebehu dňa sa nám podarilo servery vyladiť a tak v utorok sme už 255.000 zvedavcov bez problémov zvládli a stali sme sa 4 najnavštevovanejším serverom v ČR. Streda bola tiež veľmi úspešná a 220.000 návštevníkom sme mohli priniesť aktuálne informácie z domu BB.

Prima spoločne s Centrum.cz sa vybrali inou cestou. Od začiatku pojali celú show konfrontačne a útočia, kde sa len dá. Je jasné, že pozícia lídra na trhu je ťažká protizbraň. A tak hneď v úvode vypustili fámu, ktorá sa veľmi dobre uchytila. O čo ide? "Vyvolení majú lepší výber obyvateľov, BigBrother je umelý". Ako papagáji to všetci dokolečka opakujú a takto sa v tomto utvrdzujú. Začať skôr sa vyplatilo, lebo nikto neporovná neuveriteľne nudný začiatk Vyvolených, keď sa len predstavovala vila a ukázali sa prvé tri zostrihy adeptov. Prvý večer BigBrothera bol omnoho veľkolepeší.

V podobnom duchu sa vybrala i rétorika pána Bajera z Centra: "Tolik videa českým internetem ještě neteklo!" Ďalej sa jeho kolega, pán Paseka, zmieňuje, že to budú 4 kamery a 30 minút videa denne. Musím sa len usmievať, lebo na stránkach BB máme v tejto chvíli 5 kamier (a od začiatku je pripravená šiesta, ale ešte sme ju nespustili) a denne dávame na web asi 1 hodinu videa z BB. Mimoto Media Capitol streamuje 4 televízie, takže slová o kvante videa určite nie sú na mieste v súvislosti s VV. Naše servery odbavujú stovky megabitov za sekundu každý deň, preto sa nad týmto musím len usmievať.

Narozdiel od Vyvolených, BigBrother začal s plne funkčnými stránkami, kde boli funčné kamery dostupné od začiatku. Nehnali sme sa za každú cenu začať prvý, ale rovnako ako televízny štáb sme vsadili na kvalitne pripravený web, ktorý od začiatku prináša dianie z BB a nie PR články o veleúspechoch v sledovanosti. Tieto si televízia vydáva formou tlačových správ na svojich stránkach.

1. septembra sa mali spustiť "ostré" stránky Vyvolených. V priebehu dňa sa upresnilo, že to bude v priebehu večernej show. Nestalo sa tak i napriek tomu, že o tom moderátorka básnila. Stránky sa "spustili" asi až okolo 0:25 2. septembra a to boli navyše dosť lenivé. V tejto chvíli (00:55) však ani videa ani live kamery stále nebežia a systém zobrazuje prázdny iframe.

Je 01:02 a po prvý-krát sa zobrazil iframe s videom. Neúplný a s rozhádzaným dizajnom. Ani takto neskoro v noci to servery nezvládajú. Čo bude zajtra? Videa sú šírené ako progresive download a sú v polovičnej kvalite oproti videám z BB. Ak v takomto rozlišení budú i kamery, tak to bude smutné... Navigačné menu po ľavej strane sa mení úplne nepochopoteľným spôsobom. Pôsobí to dojmom, akoby sa tie stránky práve ladili.

Záverom len dodám, že si nekladiem za cieľ objektívne porovnať tieto dva projekty. Vzhľadom na to, že sa aktívne podieľam na tvorbe BigBrother, tak to ani nie je možné.

PS: Je 01:20 iframe s kamerami sa zobrazil. A podľa popisu ide skutočne o polovičný bitstream. Vzhľadom na to, že v popise nie je uvedené, či sa môj prístup vzťahuje len na jeden počítač, tak si to teraz asi neobjednám, lebo na týždeň to nepotrebujem a ráno 8:50 letím do Košíc.


čo deň dal | stály odkaz

Komentáre

  1. zaujimave
    publikované: 02.09.2005 01:54:47 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. :) Hlasenie z VV.cz
    Vážení příznivci VyVolených, zájem o službu Kamery on line je nad všechna očekávání a kapacita je v tuto chvíli již zaplněna. Registrace do služby je proto nyní pozastavena. Intenzivně pracujeme na dalším rozšíření kapacit. Děkujeme za pochopení.

    Tým www.vyvoleni.centrum.cz
    publikované: 02.09.2005 21:28:45 | autor: samuel (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. BB shut down
    Tak nejako ten BB pokulhava v sledovanosti, mne je to osobne jedno, lebo nieco take nesledujem, ale zrejme su v Prime lepsi strategovia :) mozno sa to iste stane aj na Slovensku, a ta superobjektivna markiza konecne pride o licenciu .
    publikované: 10.09.2005 07:52:19 | autor: vyvoleni (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014