Denníèek WA

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vyplatí sa lietať s nízkonákladovými spoločnosťami?

Pravidelne lietam medzi Prahou a Košicami. A v tomto prípade je odpoveď jasná

Medzi Prahou a Košicami existujú len dve priame spojenia: ČSA a Sky Europe. Zatiaľ čo ČSA je klasická letecká spoločnosť s dlhodobou tradíciou (prednedávnom oslávila 80 rokov), Sky Europe je nízkonákladová novovzniklá letecká spoločnosť.

V povedomí ľudí je, že nízkonákladové spoločnosti sú výhodnejšie. V tomto prípade, to nie je pravda. Cena najlacnejšej letenky je v oboch prípadoch rovnaká. Ale zatiaľ čo u Sky Europe za najnižšiu cenu zoženiete letenku najmenej niekoľko mesiacov vopred, tak u ČSA je to podľa obsadenie lietadla i 8 dní pred letom. A to nie je všetko.

Zakúpením, letenky u Sky Europe všetko končí, zatiaľ čo u ČSA je to len začiatok. Ak lietate častejšie, tak sa môžete stať členom tzv. frequent flyer programu, v prípade ČSA sa to volá OK Plus. Tam sa Vám načítajú všetky vaše lety. Navyše nie len lety ČSA, ale všetkých aliančných partnerov v rámci zoskupenie Sky Team. Výhodou takto nazbieraných míľ môže byť vstup do business salónika na letisku, prípadne upgrade letenky do business triedy (ak je tam voľno). Zároveň za nazbierané míľe môžete získať voľnú letenku do zvolenej destinácie. Jej "cena" je podľa vzdialeností ohodnotená taktiež v míľach.

Ďalším nezanedbateľným rozdielom je flotila. ČSA na tejto linke prevádzkuje denne niekoľko letov a vždy aspoň jeden let s Boeingom. Sky Europe lieta na tejto linka Embraerom (malé vrtuľové lietadlo). Je jasné, že v Boeingu je to pohodlnejšie. A vrcholom všetkého je, že všetky lety Sky Europe sú operované v spolupráci s ČSA, takže i do lietadla Sky Europe sa dostanem s letenkou od ČSA (čo sa mi už raz stalo).

Vzhľadom na to, že lietam pomerne často, mám striebornú kartu a teda lietam za cenu low cost letecekej spoločnosti v business triede a ešte ma čaká voľná letenka kamkoľvek ("drahšia" je už len cesta okolo sveta).

Dnes letím z Košíc do Prahy.... hádajte s kým :))


zamyslenie | stály odkaz

Komentáre

  1. Ja som..
    ... prednedávnom riešil problém s letenkmi z Londýnu do BA abo do Švechatu, no neobstál som. Tak či onak boli všetky drahé. Otázkou ale je, či chceš ty dávať skôr na tie "záruky dlhoročnej tradície" alebo si schopný riskovať.
    publikované: 08.02.2005 01:47:56 | autor: SNiPI (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ani nevies
    ako sa mi teraz zivo vybavuju vsetky spominky na lietadla CSA, ktorymi som letel.
    Cast Tvojho prispevku je dokonca takmer citatom z audia, ktore nahovoril ten chlapik, co daboval CiernehoNegra v Terminatorovi (inak aj Arnolda :-)

    So SkyEurope som este neletel, ale pokial viem, ma letenky z Manchestru do Blavy za £70, zatial co CSA len za malicko vyssiu cenu.
    Asi vsadim na kvalitu...
    ... pojdem peso ;o))
    publikované: 08.02.2005 01:48:37 | autor: CyberGhost (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. pracovala
    som pre nizkonakladovu letecku spolocnost, viem akym sposobom sa robi, ci skor nerobi service lietadiel...
    publikované: 08.02.2005 01:53:10 | autor: essence (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. dik
    videl som v telke, bol o tom cely niekolko dielny serial... umriet co najlacnejsie fakt nemusim.
    publikované: 08.02.2005 02:04:12 | autor: CyberGhost (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. alebo aj o tom...
    ... ako sa nízkonákladové letecké spoločnosti snažia nemíňať financie na vysokonákladné (inak zákonom kontrolované) opravy a údržby ;)
    publikované: 08.02.2005 02:54:52 | autor: SNiPI (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. 2 SNiPI
    Ono to vobec nie je o riskovani! Vysledok je ten, ze nech robis, co robis, na linke KE<->PRG je CSA vyhodnejsie. Len male info zo zakulisia. Embraer ma 30 sedadiel, z toho 25 ma kupenych CSA, je teda jasne, preco si u Sky Europe nemozes kupit letenku za min cenu. Musia si ju totiz spatne kupit od CSA, aby Ti ju predali...
    publikované: 08.02.2005 14:06:01 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. 2 CyberGhost
    Ktoru cast mas na mysli? Nic som necitoval.. :)
    publikované: 08.02.2005 14:08:44 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. nie je to presne citat, ale dost sa to podoba
    "Ak lietate častejšie, tak sa môžete stať členom tzv. frequent flyer programu, v prípade ČSA sa to volá OK Plus. Tam sa Vám načítajú všetky vaše lety. Navyše nie len lety ČSA, ale všetkých aliančných partnerov v rámci zoskupenie Sky Team."
    publikované: 08.02.2005 20:13:04 | autor: CyberGhost (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. No nic
    Vidim ze PR preniklo uz aj do blogov
    publikované: 06.05.2007 00:35:26 | autor: Maximilian (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. 2 Maximilian
    pre ziadnu letecku spolocnost som nikdy nepracoval. A dnes je to tak, ze Sky to vzdal a lieta uz len CSA.
    publikované: 06.05.2007 15:47:23 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014