Denníèek WA

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Politika vs novinári

V Čechách právu médiami šumí kauza kúpy bytu pána súčasného premiéra. Zdvihla sa vlna odporu politikov, že média môžu publikovať čokoľvek a takto ich poškodiť

Každú vec človek automaticky posudzuje podľa toho, na ktorej strane barikády stojí. Ak by som bol novinár, prípadne majiteľ média, tak budem volať po maximálnej slobode v publikovaní čohokoľvek, bez hrozby akýchkoľvek sankcií. Ak by som však bol politikom a média mi občas pomáhajú, občas škodia, tak budem volať po čo najväčšej kontrole. Ako to teda má byť???

Jednou zo znovuzískaných slobôd po roku 1989 je sloboda slova. Desí ma predstava, že niekde na úrade vlády vznikne komisia, ktorá bude cenzúrovať, čo môže a nemôže byť publikované. Taktiež mi nie je príjemná predstava, že majiteľ novín sedí nad šéfredaktorom a odškrtáva články, ktoré budu publikované, aby mohol vkľude zaspať bez obavy, že ráno príde exekutor s papierom, že článok v jeho novinách poškodil tú a tú politickú stranu a preto musí uhradiť všetky "napáchané" škody.

Na druhej strane, byť majiteľom úspešnej cestovnej kancelárie a dočítať sa v denníku, že cestovky pravdepodobne budú mať opäť problémy a že to asi postihne i tú moju, že teda lepšie sedieť doma a zrušiť zálohy, tak asi objednávam tank a idem na... proste, táto nepravdivá informácia, ma môže taktiež zrujnovať.

Ako nezúčastnený občan sa môžem len dívať či skrachuje cestovka, kde nemám peniaze alebo nejaký denník, ktorý si kupujem. Tieto veci sa ma bytostne nedotýkajú. Chem, aby média informovali čo najviac a o všetkom. Ale chcem, aby informovali pravdivo, aby všetko čo publikujú bolo dokázateľné a ak je to hypotéza, tak to tak musí byť prezentované. Ale i ta hypotéza by mala stať na nejakých overiteľných faktoch. Bohužiaľ prax je taká, že nie všetko čo je publikované, je i z hodnoverného zdroja...


zamyslenie | stály odkaz

Komentáre

  1. Výraz novinárska česť
    je pre niektorých "novinárov" pojem neznámy. Ak má človek smolu (je jedno či je to politik, alebo obyčajný občan)ľahko príde o pokojný spánok a život sa mu rozsype pod rukami ani nebude vedieť ako.
    Viem čo dokážu urobiť klebety a ľudská závisť. Novinár ženúci sa za senzáciou, za snom byť v strede záujmu (a načo si klamať, bulvár z toho žije)veru nerozmýšľa nad tým, čo bude ak to nie je pravda. Každá klebeta dobrá, je to kšeft.
    Vtedy si spomeniem na jeden americký film (priznám sa jeho názov mi už vypadol z pamäte, ale myšlienka nie)jeho dej práve ukázal hrôzu mediálnej mašinérie, ktorej obeťou sa v tomto prípade stal úspešný novinár, známy svojou nekompromisnosťou. Poznal čo dokážu s nevinným človekom urobiť médiá.
    Na druhej strane, koľko podlostí a zlých skutkov vyšlo najavo práve vďaka novinárom. Preto držím palce tým čo poznajú svoju novinársku česť a dúfam, že tí ostatní aspoň raz v živote zažijú peklo, ktoré svojou netoleranciou páchajú nevinným ľuďom.
    publikované: 10.02.2005 15:22:16 | autor: Jula (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Bez ohľadu na to...
    ... čo napísala lula (bo som to nečítal), tak ti môžem napísať iba jedno jediné. Pravda je silné slovo, ktoré nikdy v novinách nie je. Či už preto, že sa niekde niečo tají, alebo preto, aby sa ten či onen denník stal predávanejším ako ten konkurenčný. U nás sme si už zvykli, že pravdu treba hľadať niekde medzi riadkami a aj tak treba čítať s prižmúreným okom. Sám dobre vieš, že aj keď ten, či tá, povie to, či ono, na druhý deň to bude niekde v tlači a úplne na ruby. Takže základom je čo? Držať huby ;).

    Btw. Ak ide o mňa a ReFresh.sk Radšej nepíšem, keď nemám podklady. Ak mám podklady a zdroje, tak to napíšem a budem si za tým stáť, pretože je to moja práca. Tak či onak, vždy sa nájde strana, ktorá môže byť poškodená. Všetko je to, ako vravím, vecou toho, že treba poukázať na môžnú "zlobu" i keď nemusí prísť (viď tvoj príklad s cestovkami). Všetko je to iba na čitateľovi, ako príjme to, čo je napísané.
    publikované: 10.02.2005 16:42:55 | autor: SNiPI (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Pravdu má ten kto ma peniaze a moc
    Tak je to mám dojem na svete zariadené. Všetko sa dá zrelativizovať a nasvieťiť podľa potreby zľava zprava, alebo vôbec. Občas zamrzí, že to tak je, ale čo už.
    publikované: 10.02.2005 17:26:47 | autor: Thalen (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. thalen...
    ... či chceš či nie, pravda je vždy niekde v tieni a bojí sa, že ju nakoniec aj tak odhalia. Ale vieš ako sa to hovorí. Ak máš veľa peňazí, aj pravda sa dá schovať hlbšie ;)
    publikované: 10.02.2005 17:57:30 | autor: SNiPI (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014