Denníèek WA

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Čítate knihy?

Kedysi som čítaval často a veľa. Opäť čítavam často

Ešte na základenej škole ma bavilo čítať príbehy troch pátračov, nezvyčajné dobrodružstvá pana Tragáčika, alebo rôzne vesmírne fantázie. Na strednej škole som sa začal zaujímať i o iné témy, ako už v jednom commente spomínaný Vladimír Ľvovič Levy a jeho "Honba za myšlienkov", knihy o sebepoznaní, jóge, životospráve a meditácii. Na univerzite som cez priateľov dostal do vienka Asimovovu Nadáciu, pána prsteňov, či Enderovu n-lógiu a mnoho iných. Meditácie som si mohol "vyskúšať" a rozšíriť si knižnicu o faktastické príbehy Lopsanga Rampu. I keď to údajne boli iba vymyslené príbehy, sú nesmierne motivačné a potom sa i Tibetská kniha mŕtvych číta úplne s iným nádychom. Príbeh Milarepu úplne vtiahne dušu do iného stavu.

Počas školy prišiel internet a zistenie, že je tam toho omnoho viac, ako sa dá prečítať, že nemá zmysel sa hlásiť do všetkých zaujímavých mailing-listov, že proste svet je väčší a väčší. Po škole som sa ku knihám dostával už len zriedkakedy.

Od malička som mal problém zaspať a tak som sa naučil, že pred spaním musím relaxovať, spraviť si krátke meditačné cvičenie, rozptýliť myšlienky a nepútať sa k žiadnej z nich. Potom som si svoh večerný rituál upravil, že po práci (končievam okolo 3 až 4 ráno) zalejem kytičky (zámerne to píšem česky, lebo žijem v Prahe a proste, mám svoje "kytičky" rád), zacvičím si taiji, osprchujem sa, vyčistím zuby a ... idem si čítať knihu. Občas čitam iba pár minút, keď som veľmi unavený, ale občas sa dostanem do postele až po piatej, keď je kniha veľmi zaujímavá, napínavá, proste sa od nej nedá odtrhnúť. Keď čítam jeden riadok už po tretí-krát, je jasné, že je najvyšší čas zaľahnúť.


zamyslenie | stály odkaz

Komentáre

  1. citam
    cital som a snad aj budem citat (tazko to zapriet, na slovnu zasobu si nestazujem) lenze klasicke knizky coraz menej. Tiez som zacinal Patracmi a pod. neskor vsetko mozne az po filozofie (neodpusim si spomienku ako som cital v noci a foter mi vycital, ze svietim a on nemoze spat - na druhom konci bytu). Lenze teraz uz hlavne texty v el. podobe. Malomestsku kniznicu som preliezol, knihy nekupujem. Nastastie mam moznost citat ebooks na pda. Viem, kolko doleziteho som necital, je mi to luto. Len nedavno som napr. nasiel Maleho princa. Takze uvedomujem si to a zatial s tym nic moc nerobim.
    publikované: 19.02.2005 15:16:24 | autor: Spirit (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. čítanie
    som začínala dobrodružnými knihami od Verneho a Tarzanovkami, z povinného čítania som si obľúbila francúzsku a slovenskú literatúru. Neskôr ma zaujala súčasná sloveská poviedková tvorba, ale nemôžem povedať, že som nečítala aj iné druhy literatúry. V poslednom čase mám rada náučné texty.
    publikované: 19.02.2005 16:14:37 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. kto necita?
    takze sa pridam k dalsim, rovnako patraci, dokonca sme byvali traja kamosi vo vchode, co sme to citali a projektovali sa do postav. Pan Tragacik z polska zaujal tiez. Verne bol prvy dotyk so scifi, prisli na rad aj Mayovky, Doyle a jeho Strateny svet, potom som nabehol na detektivnu literaturu Dick Francis a Van Gulik. Vysokoskolske studium ma doviedlo k absencii, resp. k dielam filozofov. A teraz po dlhej dobe som sa opat vratil k sci-fi, najprv Clark potom Asimov, aktualne mam otvorenu knihu so zmensou poviedok od roznych autorov o robotoch androidoch a kyborgoch. Su tam poviedky napr. od Asimova. Z celej knihy ma najviac zaujala poviedka od autorov Joseph H. Delaney a Marc Stiegler s nazvom Valentina, vraj je na zaklade toho napisany cely roman Valentina, takze sa tesim az tu knihu niekde splasim.
    publikované: 19.02.2005 17:07:07 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. knizky jsou skvela vec,
    jenze je jich tolik, ze nemate sanci za cely zivot precist ani zlomek procenta z toho, co existuje. navic k tomu pripocteme jeste denni tisk, nebo nejake kulturni tydeniky. a kdo se navic zivi psychickou cinnosti, tak se z toho vseho zblazni, coz je asi muj pripad :-) jeste mne zaujalo, ze jste se naucil relaxaci. to obdivuji, protoze jsem to zkousel, lec bez uspechu...
    publikované: 20.02.2005 00:35:17 | autor: stepa (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014