Denníèek WA

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Blogy - informačný zdroj?

Blogy su považované za nie úplne dôveryhodné médium, niekde dokonca ani nie za médium.

Server Česká média dnes priniesol správičku prevzatú z Ekonómu, že i blogy môžu, ba v niektorých prípadoch prinášajú lepšie či rýchlejšie informácie ako renomované denníky. Rovnako ako úroveň blogov je veľmi rôznorodá, tak i úroveň článkov v uznávaných printoch je tiež rozdielnej kvality.

Osobne dám prednosť postrehom z návštevy v Thajsku v nejakom blogu, kde sa kľudne nájde zopár gramatických chýb, kde popis bude strohý, ale obsah autentický a fotky skutočné pred článkom v novinách, ktorý na objednávku napísal nejaký študovaný žurnalista, nikdy v Thajsku nebol a narýchlo si naštudoval zopár kdekoľvek dohľadateľných informácii, ktoré kvetnato rozpísal a v storakých prívlastkoch rozviedol, lebo inzerent (cestovka) si objednal polstránku s podporou PR článku.

Nechcem hádzať do jedneho vreca všetkých, ale ak je niekto žurnalista a študoval toto remeslo, tak taktiež môžem pochybovať o tom, že jeho článok v počítačovom magazíne bude rovnakej úrovne ako od pána Peterku, ktorý prednášal na MFF UK (už som po škole, takže netuším, či ešte prednáša). Alebo od nejakého študentíka z koleje, ktorý deň-noc sedí za klávesnicou a "hrabe" sa v nejakej problematike, kde konečne niečo porieši a zverí sa so svojim objavom v blogu. Jeho objav konkrétneho problému, ktorý ho pri riešení donutil preštudovať kdejaké diskusné fóra, rozvŕtať zdrojáky a napísať si vlastné patche, sú omnoho cennejšie ako popis nejakej výstavy, kde sú informácie z komerčných prezentácii a voľne pohodených reklamných materiálov.

Asi sa zabúda na jednu vec, že všetky tieto písmenka dokopy dáva človek, buďto pre valstné a iných potešenie (na blogu), alebo za peniaze v nejakej redakcii. O kvalite ani jedného z nich to nič nehovorí. Dokonca dalo by sa povedať, že dosť záleži na téme, do ktorej sa pustia. Ale sú medzi nami i taký, čo rozumejú úplne všetkému (ako napr. JXD) a preto "z patra" nás môžu zasvätiť do čohokoľvek nás napadne....


čo deň dal | stály odkaz

Komentáre

  1. myslim
    ze vies dobre o roznych investigativnych (prip. oblbovacich) metodach zurnalistiky.. na druhej strane blogy su velmi subjektivne. Takze zrejme nicomu slepo neverit a vsetko citlivo zvazovat
    publikované: 14.01.2005 00:19:03 | autor: Spirit (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. aby sme...
    ... mohli hodnotiť objektívnosť, či subjektívnosť, je dobré sa pozrieť hlbšie do problematiky. Ja osobne nie som študovaný žurnalista, no aj tak mám na internete magazín, ktorý je normálnym registrovaným interentovým magazínom. Píšem doň reálne tak, ako aj sem na blog. Všetko sú to síce články a príspevky, ktoré vychádzajú zo mňa a z mojich pohľadov na dané veci, ale ak je treba problém preskúmať, nemám žiadny problém ponoriť sa do literatúry a nájsť si danú tému, poprípade sa popýtať odborníkov.

    Tak napríklad keď som písal na tému "SEX NA JEDNU NOC", vychádzal som z mojich zhnusených pocitov a z toho, ako to celé odsudzujem, avšak nie iba preto, že sa mi to nepáči, ale aj preto, že som predtým diskutoval na danú tému s niekoľkými ženami a dievčatami, ktoré mi písali o tom, ako sa potom blbo cítili a ako chceli vrátiť čas, pretože i keď to bolo pekné, tak im to nič neprinieslo.

    Rovnako tak a dokonca aj s odbornou pomocou som skúšal zistiť, kde je pravda v rámci sporu s azet.sk, ktorý má svoje "diskriminačné" pravidlá v registrácii.

    Rovnako tak som sa obrátil aj na psychológov, keď som písal príspevok o dospievaní a o tom, čo vplýva na vývoj mládeže.

    Takže. Či už mám, alebo nemám za sebou žurnalistiku, tak si myslím, že ak chcem priniesť (dajme tomu aj na blog) niečo, čo má a môže zaujať, tak sa snažím prinášať to tak, aby v tom bolo niečo z môjho stanoviska, niečo z reálneho - odborného - hľadiska a potom je tam samozrejme šanca na diskusiu v komentároch.

    Takže ak by som mal spraviť záver k tejto téme, tak môžem povedať, že dnešné blogy (je pravda, že ako ktoré) majú isto v niečom veľa rovnakého ako je napríklad online verzia ktoréhokoľvek denníku. HOWG (bo som sa rozpísal)
    publikované: 14.01.2005 03:28:01 | autor: SNiPI (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. x
    toz pravda, nic sa neda robit ;-)
    publikované: 14.01.2005 08:45:42 | autor: rony (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. v mnohom suhlasim
    Napr. zo zive.sk a zive.cz sa stava pomaly nova forma: pocitacovy bulvar
    publikované: 14.01.2005 10:20:03 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. co som chcel povedat?
    Ze nezalezi na tom, ci clovek pise do svojho blogu, ci pise na stranky vysokonakladoveho dennika. Niekto napise clanok na tri strany, pouzije stovky slov, ale jeho informacna hodnota by sa dala zhrnut v jednej vete. Niekto napise jednu vetu, ale jej obsah vyda za tisic slov...
    publikované: 14.01.2005 12:32:35 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014